
Hned v pondělí po jarních prázdninách nás navštívila lektorka z Nadačního fondu Albert se vzdělávacím programem o zdravém stravování. Hravou formou si děti připomněly pravidla zdravého talíře a dozvěděly se, co jsou sacharidy a bílkoviny, k čemu slouží a které potraviny je obsahují. Skládaly cestu potravin až na náš stůl a ke vzorkům přiřazovaly správné názvy. Mezi různými potravinami vyhledávaly například mléčné výrobky, pečivo, ovoce nebo zeleninu.
Věděli jste, že meloun je vlastně zelenina? A přiřadili byste olivy k ovoci?
Během programu děti plnily spoustu úkolů a odpovídaly na mnoho otázek. Za každý správně splněný úkol či odpověď si vyložily dílek do skládačky. Poslední aktivita byla věnována cukru – ani si neuvědomujeme, kolik ho za den přijmeme. Možná bychom si měli lépe hlídat, co a hlavně kolik čeho jíme a pijeme. Zdraví máme jen jedno.